Ondernemersrecht

Geen enkele ondernemer staat te trappelen van geluk, als hij/zij bedenkt juridische bijstand nodig te hebben. En hoewel het beter is te voorkomen dan te genezen, vragen ondernemers uit het MKB nog steeds te weinig advies en bijstand ten tijde van het opstarten of uitbreiden van hun onderneming.

Als u op zoek gaat naar een passende advocaat is het beste advies om te zoeken naar een vertrouwde adviseur, die qua grootte van uw onderneming, regionale betrokkenheid en toegankelijkheid bij u past.

Trusted advisor

Bij Achterhoek Advocatuur willen we graag uw vaste sparring-partner en “trusted advisor” worden op bedrijfsjuridisch gebied en zijn we maar één telefoontje ver weg. Die rol van trusted advisor, met een wettelijk verankerd beroepsgeheim, neem ik graag op mij.

Wij beperken ons tot concrete en praktische adviezen, gericht op uw specifieke situatie. De kosten zijn daarbij vaak verrassend lager dan u verwacht, en dat is niet alleen het gevolg van onze uurtarieven, die veelal een stuk minder bedragen dan u wellicht gewend bent, maar ook vanwege de brede ervaring, onze praktische insteek en efficiënte en moderne werkwijze. Dat er met ons, als MKB-ondernemer, te praten valt over heldere prijsafspraken is het vermelden waard.

Voor starters begint het al bij de keuze voor een rechtsvorm, het bedenken van een handelsnaam, het inrichten van uw website en het opstellen van goede algemene voorwaarden. Ook rond de financiering van een nieuwe onderneming spelen veel juridische vraagstukken. Is het b.v. verstandig om alsnog huwelijksvoorwaarden op te maken of kan privé en zakelijke aansprakelijkheid ook anders van elkaar worden gescheiden?

Daarnaast zal elke ondernemer moeten nadenken over de vraag wat er tegen wanbetaling van zijn/haar afnemers wordt gedaan, hoe de al dan niet tijdelijke arbeidsovereenkomsten moeten worden ingericht of wat b.v. de juridische relatie is met een uitzendbureau of “payroller”.

Zekers als u zaken gaat doen met grotere gevestigde leveranciers, of gaat leveren aan een gevestigde onderneming, is het zaak niet klakkeloos aan u voorgehouden contractvoorwaarden te accepteren. Laat die bekijken door een juridisch deskundige, die u kan wijzen op het verborgen addertje onder het gras en bedenk dat u als ondernemer veel minder tegen onredelijk bezwarende bedingen wordt beschermd dan als particulier.

En bedenk dat, ook al is het zaken doen over de grens gelukkig veel makkelijker geworden, dat internationale aspecten ook zien op het recht en de wet die van toepassing is op zo’n transactie en welke rechter bij conflicten over uw belangen moet oordelen. Laat u, voordat u werknemers aanneemt die in het buitenland wonen of tijdelijk in Nederland verblijven, eerst goed adviseren over de vaak vergaande consequenties.

Wij staan u bij in goede en in kwade tijden. Juist als uw onderneming in zwaar weer komt, heeft u goed juridisch advies nodig over te nemen maatregelen zoals een reorganisatie of een herstructurering, het begeleiden van een (buitengerechtelijke) regeling met crediteuren of het voorkomen van stappen die de directie later worden verweten en uitmonden in een vordering uit hoofde van bestuurdersaansprakelijkheid.

Dit alles zijn pas een paar voorbeelden van wat de MKB-ondernemer op zijn/haar weg kan vinden. Als u al een ervaren ondernemer bent, dan weet u dat het niet te voorkomen is dat u af en toe juridische kwesties op uw weg aantreft. Weet dan dat u bij Achterhoek Advocatuur een advocaat vindt, die beseft dat voor u vaak het belangrijkst is, dat er een snelle oplossing wordt gevonden, met zo weinig mogelijk kosten en tijdrovende beslommeringen.